Un Prohpete in lingua corsa

Mi s-a povestit ca in curtea unei asociatii s-a cuibarit o pisica transexuala: crede ca este caine. Tanarul Malik, personajul principal din Un Prophete, este un arab care, in curtea unei puscarii din Franta, incepe sa fie corsican.

La 19 ani, Malik El Djebena este condamnat la sase ani de inchisoare pentru violenta impotriva autoritatii. “Acum esti printre cei mari”, ii spune avocatul din oficiu. Si este. Seful mafiei corsicane, condamnat intre aceleasi ziduri, il obliga sa omoare. Cu asta, Malik intra intr-un no man’s land in care arabii il dispretuiesc pentru legaturile cu insularii care, normal, il pun sa le fiarba cafeaua, doar e un simplu magrebian.

Bun, bun, va aud cum zbierati “Spoiler alert!”, ma opresc aici cu povestea. Acum sa va fac pofta: Jacques Audiard este cel mai puternic regizor francez al momentului, si nu am ales superficial cuvantul. Un Prophet este o poveste de puscarie in care totul tine de putere: lupta, visele, zidurile, miscarea camerei, detaliile, dialogul, tot. Femei nu prea apar, iar testosteronul e intr-o miscare aproape cuantica prin fier-betonul inchisorii, trasand toate regulile. Audiard este, fara discutie, un geniu al registrului, avand grija sa se fereasca de grotescul compatriotului Gaspar Noe, dar si de dulcegariile lui Luc Besson, din fericire. Iar formarea lui Malik, de la guster la mana rece, este incredibil de credibila, cu aportul tanarului actor Tahar Rahim, care-si merita toate premiile. Privirea lui nu ataca, Malik nu e Tony Montana, privirea lui asteapta curioasa urmatoarea lovitura. Iar naturaletea cu care priveste fantoma celui pe care l-a omorat ii da un har, dupa ce-l scoate din orice sistem moral. Aplauze indelungi si pentru Niels Arestrup, interpretul batranului corsican, pentru extremele din repertoriu, pentru forta lui demna de mila.

Nu mi-au dat Kamikaze spatiu sa elogiez filmul cat as fi vrut si bine au facut. As fi exagerat. Dar filmul trebuie vazut. Nu esti barbat daca nu faci macar doua ore si jumatate de puscarie adevarata.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/vyOyUwwKgvc" width="425" height="344" allowfullscreen="true" fvars="fs=1" /]

830 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.