Pentru ca m-ati tot intrebat

Satoyama se cheama filmul cu natura si japonezii. O scurta descriere.

Trebuie neaparat sa vedeti Satoyama, un documentar despre o lume reala, in care omul inca traieste intr-un echilibru autoreglant cu natura. Bine, omul e japonez si natura se uita si ea la obraz. De mii de ani, culturile de orez au transformat natura, intr-un satuc de langa Kyoto. Pestii s-au domesticit, au invatat sa urce pe jgheaburi de plastic, broastele privesc linistite focuri de artificii iar crapii au atat bun simt in a se integra in acest ecosistem ca intra, atentie!, singuri in cosuri, fara pic de momeala. Acum, serios: oamenii astia traiesc de mii de ani in armonie. Sa va povestesc spre exemplu ca nu folosesc detergenti pentru ca in chiuveta mare de spalat vase au niste pesti sanitari care le mananca toate resturile de pe tigai?

Adaugati la continut vocea naratorului David Attenborough, niste cadre macro de-ti tii respiratia ca sa nu misti camera si, cum rar vezi, filmarea naturii cu mare insinuare artistica. Nu-i de ici de colo sa vezi un fluture care-si saruta de bun ramas pupa din care a iesit.

E incredibil cum japonezii, in shintoismul si budismul mamii lor, respecta natura si regenereaza toate formele ei. Noi ce putem face? Sa ne relaxam, sa uitam o clipa ca suntem dictatorii lantului trofic si sa ne bucuram ca e posibil sa faci parte din natura, nu doar sa faci parte-n parte cu ea. Bine, e posibil daca esti japonez.

969 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.