Noua colectie de modele, sec. XX – XI

Este un gand care ma tot bate pe umar, acela ca starea de nervozitate din Romania are radacini care trec de pamantul argilos al politicii. Eu cred ca in Romania oamenii sunt nervosi pentru ca avem 2o de milioane de seturi de valori. Ruperea continuitatii culturale de catre comunism, asa cum era ea, structura demografica a poporului, venirea brutala la oras, securismul, toate au uscat in asa hal Romania, incat pamantul crapa in jurul nostru, departandu-ne pe fiecare de celalalt. Daca o multime de oameni are valori comune, poate cladi pe ele o ordine. Dar la noi, nici macar iesirile flagrante din decorul a ceea ce odata era bunul simt nu mai mira pe nimeni. Pentru unii, tot mai multi, pur si simplu e in regula sa furi. E o valoare a lor. La televizor, second life-ul zilnic, mint aproape toti. Fie in vreun Tradati din dragoste contrafacut, fie la stirile care evita cu grija evidentele, fie la reality show-uri in care toti isi joaca atat de fals propriul rol.

Ce nu avem? Nu avem valori comune. De ce nu avem? Pentru ca refluxul celor pe care le-om fi avut vreodata se loveste violent de fluxul noilor repere salbatice. “Smechereste cat poti daca vrei sa reusesti in viata” navaleste peste “e rusine sa furi”. “Scopul scuza mijloacele” se arunca pe “e rusine sa minti”. Si, cel mai grav, in carca celor care ar mai putea vorbi despre valori care s-au potrivit poporului roman sar prospetele maimute de televiziune, de pe crengile antenelor, tinandu-se de liane coaxiale.

Daca vrem sa rezolvam problema moralei, daca vrem ca ea sa apara cu adevarat pe agenda vreunui lider, trebuie sa ne preocupe, trebuie sa ii dam atentie, trebuie sa ascultam oameni care au vorbit despre ea. Ne trebuie modele. Cine nu le vrea, sa calatoreasca prin Romania intr-o clasa inferioara. E simplu: hai sa ne alegem modelele. Aici.

1,210 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.