Lansare: Atlasul de Mitocanie Urbana. A fost un succes.

M-am grabit sa plec de la Brasov, desi ajunsesem abia ieri dupa-amiaza acolo, ca sa prind lansarea Atlasului de Mitocanie Urbana. A fost un succes. Am dat autografe aproape o ora, cu Liviu, cu Radu Praschivescu, Marlanul de Dorobanti si Pitipoanca de Companie care, credeti-ma, nu e deloc pitipoanca si e o companie extrem de placuta, o aveti in pixelii ce urmeaza. Scuze de poza, e cu telefonul:

21062009352

Succesul Atlasului este incredibil, cineva din partea editurii spunandu-mi ca dupa 5 zile isi poate da seama ca este “a must have”. Unii cititori se rugau de noi “sa facem ceva”, sa oprim mitocania. Imaginati-va cum m-am simtit cand mi-am dat seama ca oamenii isi pun speranta chiar si intr-un terchea-berchea ca mine. Mixed emotions de jena, mandrie si lipsa de speranta. (Sa-mi aduc aminte de astea cand oi decide daca intru in politica, la 45 de ani…)

Apoi am dat o raita prin Bookfest. Sa va arat traista:

pacepa

Lectura obligatorie, cartea Luciei Longin e, asa cum spune Pacepa, prima discutie fata-n fata cu un roman din Romania, dupa 31 de ani.

Mi-am mai luat un album mare de gradinarit, “1001 idei pentru gradina ta”, “Omul si Sacrul”, de Roger Caillois dar cred ca cea mai valoroasa achizitie este:

confesiunile

Cartea este scrisa de un cunoscut vanzator de cafea al Bucurestiului comunist, care a cunoscut oameni si povesti din cele mai diferite lumi ale capitalei pre-decembriste: scriitori, actori, securisti, militieni s.a.m.d. A fost arestat, a suferit o semi-pareza si a avut o viata grea. Dar destul de interesanta sa o scrie in ceea ce Dan C. Mihailescu spune ca este cartea anului. Multam colegului de trust Rogozanu care mi-a recomandat-o, am citit 31 de pagini si sunt convins ca e un deliciu. Bucurestiul este pictat cu atata familiaritate si exactitate ca poate deveni si-o carte de istorie. Lucky me, Gheorghe Florescu, autorul, omul nascut intr-o biserica pe timp de bombardament, era acolo, la Bookfest, la o masuta. Asa ca am stat un pic de vorba cu el si mi-a zis ca e un Dobrovolschi in carte. De-abia astept. Dedicatia lui suna asa: “Pentru Mihai Dobrovolschi. Omagiul unui om greu lovit de destin”. Parea un om cu care as fi stat oricand la multe cafele. Multumesc.

Ma felicit ca am ajuns totusi la targ. Poate cartile le-as fi gasit si in librarii, desi mai scump. Dar bucuria a fost sa imi mai dau o speranta ca poate-poate romanii or citi mai mult. Asa ti se pare acolo, cand vezi sute de ochi pescuind printre titluri si oameni cu plase pline cu zeci de carti.

Citatul zilei vine din alta carte pe care mi-am luat-o de la targ. Se cheama “Parintele Arsenie Boca. Obiectivul “Bratu”” si este o colectie de scrisori si procese verbale cu sau despre marele duhovnic Arsenie Boca. Citatul este dintr-un interogatoriu care i s-a luat parintelui despre relatia sa cu Principesa Ileana. Povestind despre vacantele petrecute la Castelul Bran, Arsenie Boca reda o fraza pe care i-a spus-o Domnita Ileana: “Romania este singura tara in care succesul nu are succes”.

Plec la Placebo, maine ne auzim la Guerrilla, in a pure morning…

1,982 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.