Turcescu Schadenfreud

Imi place psihanaliza. Foarte mult. Da, stiu ca majoritatea terapeutilor stramba din nas in fata unei metode atat de abisale si dainuitoare. Insa toate metodele cat de cat serioase se trag din revelatia lui Freud, oricat de demonizat ar fi.
Or, analiza, fie ea freudiana, jungiana, postfreudiana, tranzactionala sau reichiana, functioneaza pe urmatorul principiu: ca omul poate ajunge la fericire si autenticitate cand constientul cunoaste cat mai bine inconstientul. Cand, deci, structura personalitatii care functioneaza constient, aici si acum, se intalneste cu structura neconstientizata, unde se aduna experientele vietii noastre si straturile adanci ale instinctelor si pulsiunilor. Practic, cu fiecare imagine ascunsa pe care o vede constient, omul este mai intreg, daca mi se permite fortarea limbii romane.
La lucrurile astea m-a facut sa ma gandesc zilele trecute scandalul serviciilor secrete. Presedintele vorbea de ofiteri acoperiti, Turcescu se deconspira, seful SIE candideaza la Presedintie, zvonuri despre spioni umbla ca tantarii in zile umede. Lumile seamana foarte mult, cea dinauntru si aceasta din afara. Adica.
Serviciile secrete, asa cum le spune numele, sunt o parte din inconstientul natiei. Opinia publica nu le cunoaste decat numele si foarte rar cineva stie exact cum functioneaza. Ele sunt necesare in lumea de astazi. Orice popor are nevoie de secrete, altfel ar cadea prada terorismului, altor popoare sau spionajului economic. Pe de alta parte, riscul ca acest inconstient institutional sa fie tulburat si sa aiba efecte nocive asupra celor pe care ii apara, adica asupra noastra, este major, mai ales cata vreme activeaza de capul lui.
Asa cum un psihotic e un om invadat de propriul inconstient, asa o dezvaluire completa a serviciilor ar naste in tara o criza zdravana. Insa daca serviciile sunt total rupte de oprobriul public si raman in intuneric, ele vor fi percepute mereu ca o angoasa.
Natiunea romana va fi sanatoasa doar cand publicul va afla cu siguranta ca serviciile secrete lucreaza pentru ea si lucreaza sanatos. Pana atunci ramanem, cum s-a stabilit, un popor nevrotic.
IMG_8739.JPG

10 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.