#spiritofJack

Cand eram mic ai mei comentau invariabil cand, uitandu-ne la Familia Dallas, vreunul dintre copiii texani isi intreba mama, pe batrana Miss Ellie, cu sticla in mana, “Ma? Can I fix you a drink?”. Uneori, batrana sefa de ranch aproba si primea un pahar in care se roteau printre cuburi de gheata doua degete de whiskey rotund. “Asta numai in filme vezi”, spuneau ai mei, atat fiind convinsi ca in lumea reala lumea nu bea asa ceva in fiecare seara cat si fiind atenti sa ma invete ca un asa obicei duce la o ireversibila depravare. Eu ii ascultam, erau parintii mei si imi doreau binele, dar zambeam totusi un pic: mirosul de dincolo de ecran ma intriga.
Acum, citind mai devreme ca Jack Daniels aniverseaza 164 de ani, imi dau seama ce inseamna cu adevarat un pahar dupa o zi lunga. Mi se mai intampla, dupa o zi ingrozitoare de filmare sau cursuri, indiferent de ora (uneori e trecut bine de miezul noptii), sa ajung acasa si sa ma asez la masa cu un pahar de whiskey. Il gust si ma gandesc la lucrurile pe care le-am facut in ciuda tuturor parerilor nu tocmai ajutatoare.
Dupa trei zile de curs de terapie, trei zile traite printre plansete, rasete, trairi si suflete curajoase, imi amintesc, zambind in barba cu care sorb chihlimbarul rece, cat de multi au fost cei care spuneau ca psihoterapia nu e de mine. Dupa un drum lung spre casa, de undeva de departe, imi amintesc, cu acelasi pahar pe buze, si acelasi zambet, cum imi era teama, la 23 de ani, sa ma mut la Bucuresti pe banii mei.
Si azi, uite, mi-am amintit cum se incruntau ai mei ca un fiu ii ofera mamei un pahar de Jack. Se leaga toate, nu? Acum imi aniversez triumfurile independentei, saltul din cuib, cu paharul pe care ai mei asa se grabeau sa-l interzica, inainte cu mult sa il am intre degete…
Dar ii am in minte. Atat ca sa le multumesc cat si ca sa ii aud cum imi spun ca unele lucuri sunt de necrezut. Si ii aud, nu trebuie sa fie langa mine. Nu ai nevoie de vocea parintilor ca sa bei responsabil. Dar uneori ai nevoie de copii independenti ca sa inveti ca viata e incredibila. Ma? Pa? Can I fix you a drink?

984 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.