Poporul meu contemplativ

Dar daca Romania ar coloniza o tara? Asa, prin absurd, sa spunem ca Romaniei i s-ar da sansa sa se ocupe de o tara mai mica, fara pic de armata. Sa spunem ca am primi cadou o mica republica ce tocmai a scapat de un dictator. Ce am face? Ce am exporta?
Privind la marii colonizatori ai istoriei poti vedea faptele bune si pe cele rele pe care le-au inglobat pe unde au cucerit. Indienii au avut de tras cu britanicii dar au trenuri si scoli care incep sa-si arate roadele in cresterea economica. Africa de Sud a avut apartheid dar e una dintre cele mai dezvoltate tari africane. America a omorat indieni dar si-a insurubat o cultura de invidiat, dincolo de discutii chitibusare. Marocul s-a trezit cu francezii pe cap dar, pentru ca nu s-au zburlit prea tare, isi au regele lor si o economie mult mai stabila decat a altor tari din zona. Pana si Irlanda, care s-a luptat atat cu supusii Majestatii, o primeste pe Regina cu bucurie sincera. Dar Romania? Ce cadouri ar face?
Imi pot imagina intai cohorte de oameni de afaceri pe langa primele curse cu politicienii de export care, ajunsi acolo, ar parazita toata viata economica. Resursele nu s-ar scurge catre tara mama, cladind vreo Roma, ci ar intra in buzunarele imorale ale tuturor smecherasilor. Justitia ar fi implementata odata cu legea privitului in alta parte, intelegatoare si partinitoare in functie de interese. Invatamantul e posibil sa fie un export bun. Cativa profesori platiti ca expati ar putea preda materii tehnice. Mass media ar fi reprezentata de vreo Antena8 sau cine stie ce escapada de afaceri a vreunui securist sub acoperire. Politia ar fi pusa pe picioare cu banii micutei si saracei republici care s-ar vedea nevoita sa cumpere uniforme facute langa Bacau. Apoi actuali sefi de politie romani ar merge in vizita de lucru si ar fi invitati de masculii alfa colonizati la petreceri monstru de cunoastere a interlopilor si traficantilor de carne vie. Asa ca…
Daca sunteti o micuta dictatura africana, rugati-va sa ramanem un popor contemplativ.

20130228-201849.jpg

1,218 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.