Intrebare pentru Presedinte

Iata un numar de colectie al esentei jurnalistice romanesti.

fata-de-la-pagina-11

Ca orice gluma buna, are legaturi subtile cu realitatea. Pe mine, de exemplu, m-a dus cu gandul la urmatoarele:

– glumitele Elenei Udrea pe plaja Sulinei, cand fantasma in gluma despre slipii ministrului Paleologu.

– propaganda nemeritata de care a beneficiat Elena Basescu, atat din partea presei cat si din partea PDL-ului, doar pentru ca este fiica primului marinar al tarii.

– proaspetele aventuri de la guvern, cand s-a sculat, mai an, tatuca Traian si a-ncalecat pe un Boc aplecat. Penibila iesire din matca a lui Traian Basescu, incercarea de-a emana forta bolsevica, pentru ca asa il vrea poporul. De ce nu am ajunge din nou la dictatura?

Pardon. Deja suntem in dictatura maselor. Si daca tot am ajuns aici, hai sa va zic o fantasma de-a mea.

As vrea sa-l intrebe cineva ceva din partea mea pe Traian Basescu, indiferent cine, chiar si Culcer, dar la ora de maxima audienta.

“Si-acum domnule Presedinte, as vrea sa va adresez o intrebare din partea unui tanar pasionat de bunul mers al lumii in care traieste. Un anume Dobrovlo…Doborvo…Drobo…un anume Mihai va intreaba, domnule Presedinte, ce ati facut in ultimii cinci ani pentru protejarea Opozitiei?”

Pentru ca asta este intrebarea, lads. Traian Basescu nu se poate ridica mai sus de problemele de la baza piramidei maslowiene. Pana si printre Prim-Secretarii pre-decembristi mai erau unii care adunau toti directorii de intreprinderi si renovau biserici sau faceau o biblioteca in centru, “sa ramana si copiilor nostri ceva, tovarasi”.

Traian Basescu, daca tot m-am pornit, are, cum singur a declarat, o legatura transcendentala cu poporul roman dar care, un pic paradoxal pentru atata transcendenta, tine doar de lumea asta, materiala.

Tot ce e mai sus de mancare si caldura pentru niste nefericiti, care intr-adevar sunt o mare parte a poporului, nu se mai discuta. Tot ce tine de fibra spirituala a poporului roman, de ce valori apreciaza, de nazuinte, nu se discuta din doua motive. Pentru ca stie el mai bine si pentru ca nu fac rating. Si aici e o mare problema de-ale lui Traian: aduna voturi, face rating, dar e rudimentar. Sa explic:

Procentul celor care au nevoie doar de mancare, un pet de bere, doi copii, un televizor si-o garsoniera este, in Romania, groaznic de mare. Citesc sondaje de vreo 10 ani, nu vorbesc prostii. Manuindu-i pe acestia, Traian Basescu NU MAI ARE NEVOIE sa convinga pe altcineva. Aici primeste eticheta de rudimentar. Pentru ca viitorul unei tari il faci si cu oameni mai fini, chiar daca mai putini. Iar in politica responsabila, democratia nu trebuie confundata cu prostia. Pentru ca devine o dictatura a maselor. Masele, mediile, trebuie ponderate in calculele politice cu inteligenta si cultura, doar asa o societate poate deveni frumoasa.

Doar un politician rudimentar gandeste  matematic. “Am destui”. Doar un politician rudimentar crede ca EL va modela o societate care singura nu s-ar misca un milimetru. Doar un politician rudimentar se crede infailibil si crede ca societatea nu are ce sa-l invete.  Doar un politician rudimentar face gladiatori din cetatenii prea slabi sa ii stea impotriva. Doar un politician rudimentar nu se ingrijeste de echilibrul vietii publice.

Viata publica a unei tari, ma incapatanez sa sustin, iti spune cam tot despre viitorul acelui stat. Iar viata noastra publica este nevrotica, pentru ca ascundem sub pres problemele, este perversa, pentru ca am inceput sa ne simtim bine in rau si este urata pentru ca nu e frumoasa.

Si atunci, pentru ca viitorul dorit de mine e frumos, echilibrat si linistit, il intreb pe Traian Basescu, prin orice jurnalist care vrea sa-mi poarte vocea mai departe, un lucru de bun simt. Va raspunde probabil ca el a salvat PNL-ul si altele asemenea, dar voi fi stiut ca l-am deranjat, chiar daca ma face “derbedeul dracului” cand se sting camerele.

Intrebarea mea finala: “Ce-ati facut, domnule Presedinte, in ultimii 5 ani, pentru protejarea Opozitiei?“.

1,316 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.