M-am interesat pentru dvs: o sa fie razboi in Coreea?

Avem destule pe cap aici ca sa ne intereseze politica internationala. De-asta ne iau prin surprindere stiri ca cele de saptamana trecuta, cand artileria Coreei de Nord a bombardat teritoriul Sudului, omorand doi militari si ranind alte cateva zeci. Dar pentru analistii pe care i-am citit nu a fost o noutate. In mare situatia e cam asa:

Regimul militaro-comunist al Coreei de Nord a invitat oameni de stiinta occidentali sa viziteze o noua uzina de imbogatire a uraniului. Printre ei s-a aflat un renumit profesor de la Stanford, care a confirmat ca, desi complexul e destinat consumului civil, poate fi rapid indreptat catre scopuri militare. Ca in multe alte conjuncturi asemanatoare, Phenianul si-a marcat realizarea si printr-un mic atac militar. De ce?

Nimeni nu stie exact, dar atacul pare sa cerseasca din nou comunitatii internationale atentie si, deci, ajutoare. Ce e nou fata de alte incidente este predarea puterii catre fiul lui Kim Jong-il, Kim Jong-un, care ar avea nevoie de o amenintare militara pentru a se inscauna ca sef al armatei si al politicii internationale.

Comunitatea internationala e batjocorita in continuare de Republica Populara Democratica Coreea. Oricate presiuni au facut, Kim Jong-il nu si-a oprit programele nucleare. Bine, nu ar fi putut face asta fara suportul Chinei, motiv pentru care multe presiuni diplomatice ar trebui indreptate catre cel mai mare aliat al Phenianului. De ce tine China in brate regimul dictatorial?

Pentru ca ii convine sa aiba un buffer teritorial intre ea si Coreea de Sud, mult prea democratica pentru a o avea la granita. Si pentru ca ii convine sa aiba in Coreea de Nord o sperietoare nucleara “incontrolabila” pentru comunitatea occidentala. Asta e motivul pentru care China trimite vecinului ei ajutoare si ii mangaie regimul pe crestetul diform.

Dar China incepe sa-si dea seama ca izbucnirea unui razboi in zona nu i-ar face decat rau, Japonia si Seulul anuntand deja ca doresc acceptul international pentru o inarmare care sa tina piept Coreei de Nord, poate nucleara, lucru nu foarte pe placul Beijingului.

Anyway, o sa fie razboi? Inca nu.

E putin probabil sa porneasca un razboi de anvergura la inceput de iarna. Asta o data. Apoi, Coreea de Nord stie ca un razboi adevarat ar fi sfarsitul ultimului regim stalinist al planetei. Asa ca trebuie doar sa provoace. Si, ca ultim argument, observatorii militari spun ca nu exista mobilizare generala in Nord. Prindem primavara:)

kim-jong-il

1,260 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.