Infertilitatea la Romani

Ma sperie ce se intampla in lume dar mai ales in Romania. Cuplul se strica. Uneori, dupa proprii mele ciondaneli domestice, ajungeam sa ma intreb daca stiu vreun cuplu fericit. Sunt foarte rare. Si sunt vechi. Ori de demult, din alte vremuri, ori batucite, rani inchise. Ceva e in neregula. La romani femeile nu vin de pe Venus ci de la televizor iar barbatii vin de pe Marte doar daca e o strada cu multe baruri. Daca nu sunt certuri sunt taceri si amandoi fac nimic inghesuindu-se sa faca totul.
Cam asa gandeam deja si acum cateva saptamani cand, intamplator, am dat peste o statistica teribila. In The Economist suntem, pe 2009, la numarul de copii pe cap de femeie, in coada clasamentului, IN LUME. Mai putin fertile ca la noi sunt doar doamnele din Macao si Hong Kong, practic niste orase, plus cele din Bosnia unde violurile si dramele de genul asta macar explica direct situatia. Daca scoatem din indicatori populatia roma care, cu tot respectul, are alta cultura, e foarte posibil ca romancele sa fie cele mai putin fertile femei din lume. De ce? Nu e vorba de bani sau grija zilei de maine, de vreme ce pe primele locuri sunt Niger si Afganistan. E altceva aici. Domnul care tocmai va scrie are 38 de ani si inca nu are copii, asa ca isi poate permite niste insight-uri.
Risc o teorie. Daca deschizi Virginia Satir, Hellinger, Biblia, o carte de basme, un dosar penal sau ochii observi ca de obicei un copil va cara in spate stafeta imperfectiunii cuplului de parinti. La noi in tara, din motive pe care o sa le tratez mai pe larg intr-o lucrare, situatia e asa: femeile se razbuna pe violenta de mii de ani a unui patriarhat rudimentar si incult, uitand ca victimile lui au fost si sufletele de barbati. Cand o sa am loc o sa va zic tot ce stiu dar pana una alta:
Nu conteaza cat sau ce fel de barbat sau de femeie te crezi, indiferent ce esti. Conteaza cat de bine se-ntelege cuplul din tine.

20130117-093700.jpg

1,516 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.