Feedback

Daca ar sti omul ce efecte au actiunile lui, le-ar face altfel. Acum vreo zece ani, in oraselul american Garden Groove a aparut o problema publica. Nu conta cate amenzi se dadeau, soferii nu reduceau viteza in zonele cu scoli, in timpul orelor de curs, asa cum cerea legea. Dupa lungi dezbateri, cineva a venit cu o idée. S-a mizat pe constiinta vitezomanilor, multi dintre ei parinti. S-a instalat un panou care afisa instantaneu viteza masinii. Un succes. Viteza medie a scazut dramatic. Era un exemplu de bucla de feedback.

Studii ulterioare, multe facute de Albert Bandura, au demonstrat ca omul, ca orice organism care se auto-regleaza, se comporta altfel decat de obicei daca primeste in timp real informatii despre efectul actiunilor lui. Multa vreme, descoperirea nu a fost importanta. Dar, mai nou, cu atata tehnologie in jur, subiectul capata lumina de reflectoare. Acum vreo trei zile mi-am instalat o aplicatie pe telefon care inchide incet muzica atunci cand simte ca am adormit. Dar am un exemplu mai apropiat.

Daca acum zece ani aparea prezentul articol doar pe hartia revistei, el nu ar fi primit niciodata feedback-ul comentariilor de pe site care vor influenta directia viitoarelor scrieri. Cineva m-ar putea atentiona ca proiectul Garden Groove a inceput acum opt ani, sugerandu-mi sa fiu mai atent la detalii, altcineva mi-ar putea atrage atentia ca articolul nu are umor. As putea ajunge, ce-i drept, sa sa scriu exact ce vreti sa auziti, devenind astfel o frana de progres.

Dar despre asta, alta data. Acum vroiam doar sa va atrag atentia ca tehnologia a devenit un constient colectiv si ca buclele de feedback sunt peste tot. Ati sofat vreodata privind consumul instantaneu?

1,451 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.