Despre psihoterapie

Azi am vorbit un pic pe radio despre furia romanilor. Furia asta nu vine doar de la noi. Vine de la parintii nostri care nu aveau cu ce sa ajunga la serviciu, de la sefii lor care abuzau muncitoreste de functie, de la frica de puscarie, de canal, de viitorul copiilor lor, adica al nostru. Un copil se impregneaza de tensiunile astea ca de un miros, copiii au o intuitie a gesturilor si a trupului pe care noi am pierdut-o, demonstreaza experimente stiintifice. Ce sfant trebuia sa fii, atunci, sa nu vada un copil ca suferi, macar uneori? In apartamentele comunste, dragi hipsteri rasfatati, era de-obicei frig, nu era gaz si se lua des curentul. Si parintii sufereau si erau furiosi si din cauza asta si noi ne impregnam. Si de fapt furia era mult mai mare, pentru si ei preluasera necazurile parintilor lor. Bunicii nostri au fost la inchisoare, in razboi, bunicile noastre au crescut copii in Marea Foamete.

Asta e poporul roman. Un popor in care valorile nu s-au transmis pe cale naturala. Pentru ca putinii care stiau sa faca asta au fost batuti, umiliti, dati afara din facultati iar oamenii simpli, care crescusera frumos in iarba, nu au inteles niciodata ce li s-a intamplat. “Poporul meu contemplativ/ A fost belit in mod festiv”, zice poetul.

Suntem un popor fara valori. Si care nu stie sa traiasca. Majoritatea au primit catofi fierbinti vechi de generatii si ii dau mai departe, fara sa stie, copiilor lor. Iar taciunele asta iese cum are ocazia: la intersectii, in sedinte, in discutii la un vin.

De-aia cred ca e buna terapia. Sa te faca sa vezi furia si, usor usor, sa scapi de ea fara sa omori pe nimeni. Eu fac terapie de un an si ceva. Poate o sa spuneti ca nu sunt un exemplu bun, dar nimeni nu stie cum as fi fost fara. Doar eu banuiesc si, credeti-ma, it’s not a good sight.

Nu esti nebun daca mergi la terapie, esti doar inteligent. Nu o sa-ti scada creativitatea daca scapi de furie, ci o sa fie mai libera. Nu te manipuleaza terapeutul, te ajuta sa te reinventezi.

Nu garantez pentru niciun terapeut. Cunosc Analiza Tranzactionala si o sustin ca metoda. Cititi “Ce spui dupa buna ziua”, a fondatorului Eric Berne, sa va faceti o idee. Nu e un drum lejer si nu e acelasi pentru toti. Dar, daca observati ca va contraziceti tot mai des, eu sfatuiesc sa incepeti sa va intelegeti.
image

1,458 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.