Cu ce ramai dupa o TEDuminica

Am avut pofta de TED, duminica. Si am ramas, printre altele, cu urmatoarele:

– liliecii sug sangele vacilor pe care apoi il aduc in pestera si il daruiesc puilor tuturor liliecilor. Oamenii de stiinta au umflat cu aer gusa unei mame-liliac. Vecinele au vazut gusa plina, au banuit ca e sange dar nu au vazut-o daruindu-l celor mici. La urmatoarea lor iesire, au adus sange si l-au dat tuturor puilor, mai putin celor apartinand “egoistei”. Implicatii mari in etologie.

– exista nervi in lobul prefrontal, care se declanseaza in oglinda. Adica: daca eu imi misc mana, o fac declansand niste nervi. Interesant insa: daca vad pe altcineva miscand mana, se declanseaza si la mine aceiasi nervi. Daca cineva este lovit peste mana, se declanseaza si la mine aceiasi nervi ca la el, doar ca mana mea trimite in acelasi timp semnale ca e ok, ca nu a fost lovita. De aceea, membrele amputate ”simt” inca. N-au al doilea semnal. Implicatii mari in filosofie. Suntem organisme independente? Putem fi?

– femelele isi sincronizeaza ciclurile daca stau impreuna. Cele social dominante dau ritmul. Cum apare un mascul in aceasta organizare, ciclurile se desincronizeaza masiv, probabil pentru a putea fi insamantate cu mai multe sanse. E valabil inclusiv la oameni.

– un babuin muscat pe nedrept de seful familiei este compatimit de de cinci ori mai multi vecini daca a fost atacat pe nedrept, din toanele sefului, decat daca l-a enervat. Important de analizat conceptul de vinovatie la primate.

Si multe altele. Ted rules big big time. Imi place internetul. Imi place sa invat. Lumea e superb de misterioasa.

1,243 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.