Ceai verde

Eu m-am mutat in Bucuresti acum cincisprezece ani. Nu stiu daca atunci au inceput marile calduri sau doar asa mi se parea mie, unui brasovean care in viata lui nu statuse in mai mult de treizeci de grade.
Iata-ma insa, acum, in canicula din 1998, pe scarile rulante ale metroului de la Romana, iesind din racoarea tunelurilor subterane si dand piept cu valurile de caldura care ma atacau ca niste hoarde migratoare. Pentru prima data in viata mea am simtit ca ma ia ameteala si ca e posibil sa lesin. Imaginea imi juca in fata ochilor ca un ceas de hipnotizator si a trebuit sa apuc o balustrada ca sa nu cad pe jos. Era prima mea vara in Bucuresti, prima mea canicula. Nu stiam ce sa fac. Veteranii insa mi-au spus ca cel mai important lucru este sa ma hidratez. Pe-atunci de-abia incepea lumea sa aiba internet, dar un prieten de-ai mei facea tot felul de experimente, lua ba vitamine, ba ulei de peste, ba spirulina, stia de toate asa ca l-am intrebat cata apa sa beau pe zi. “Iti trebuie si hidratare si energie”, imi spune. “Bea multa apa dar bea si ceai verde. Te tine in picioare”.
Acum flash-forward. Acum cateva zile am primit rezultatele unei cercetari facute de mister nutrition – rock star himself, Prof. Dr. Mencinicopschi. Ce-am citit confirma patania mea de proaspat bucurestean. Ceaiul hidrateaza mai bine ca apa.
L-am cunoscut pe domnul “Menci” dupa lansarea filmului Toxic, cand l-am avut invitat pe radio. Vitalitatea lui lucida m-a fascinat, ca si ideile comune, chiar daca domnia sa este genetician nutritionist si eu visator cvasi-spiritual. Asa ca ma gandesc sa il invit din nou, sa ne vorbeasca despre acest studiu. Pana atunci, va povestesc eu pe scurt despre cercetare.
Anul trecut s-a facut un studiu despre consumul de ceai in Romania. Anul acesta, Dr. Mencinicopschi a vrut sa-l aprofundeze. Cu sprijin de la Lipton, a realizat un studiu dublu-orb, in vitro, la Institutul de chimie-fizica “Ilie Murgulescu” al Academiei Romane. A luat trei tipuri de apa, doua de ceai cald (ceai-ceai, adica verde sau negru), doua de ceai rece si doua de infuzie de plante, le-a dat coduri si a trecut la testare. A observat ca infuzia de ceai are tensiunea superficiala intre 42 si 59 nm/m2, mai mica decat cea a apei, ceea ce permite hidratarea mai simpla, fara eforturi, a celulelor din corp. Pe sleau, Dr. Menci spune ca infuzia de ceai hidrateaza mai bine decat apa, indiferent daca e calda sau rece. Si asta poate fi o informatie importanta, de vreme ce, spun cifrele, din 35.000 de subiecti testati in alt studiu, 94% erau deshidratati.
Saptamana trecuta am fost la o Ceremonie Japoneza a Ceaiului, asa ca stiu una, alta despre ceaiul verde. E bun impotriva bolilor vasculare si la hidratare. Se face din aceeasi planta ca ceaiul negru, Camellia sinensis si se recomanda cam 3-4 cani pe zi. Daca mai aud ceva, va spun.

209 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.